Anlaşılması gereken bir şey vardır ki; yetenek bir sporcunun performansında büyük rol oynar, ancak düzenli çalışma ve doğru beslenme başarının devamlılığını getirir.
İngiltere Loughbrough Üniversitesi’nden Profesör Ron Maughan deyimiyle; “İyi bir diyet vasat bir sporcuyu şampiyon yapmaz, ancak kötü besin seçenekleri bir şampiyonu vasat bir sporcu yapabilir”.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) nin konu ile ilgili duruşu, “Besin takviyelerinin kullanılması KÖTÜ gıda seçeneklerini ve yetersiz bir diyeti telafi etmez” şeklindedir. Yiyeceklerin önemini güçlendirmek adına yapılan bir çalışmada, sadece 10 gün boyunca sebzelerden (takviyeleri değil) ve proteinden zengin bir diyet tüketen sporcuların, normal diyetlerini tükettiği zamana kıyasla egzersiz performanslarını arttırdıklarını keşfetmişlerdir.
Aktif olarak spor ile ilgilenen kişilerin çeşitli ve besleyici özellikte olan gıdaları süreklilik esasına bağlı kalarak tüketmesi, performanslarında artış sağlayacağı açıktır. Bununla birlikte, besin takviyelerinin kaliteli bir diyetin tamamlanması (yerine geçmemesi) için yararlı olabileceği durumlar olabilir. Örneğin çok yüksek enerji ihtiyacı olan ve yaptığı sporu beslenmesi ile karşılayabilmekte zorlanan sporcular için uygun bir seçenek ihtiyaçları dahilinde planlanabilir, sık seyahat eden bir sporcunun her besine rahat erişim süreci içinde değilse bu süreçte de tercih edilebilir veya kişinin beslenme düzeni gereksinimlerinin altında ise ek vitamin ve mineral desteğine başvurabilir, ancak en esas nokta beslenmenin hiçbir supplement veya besin desteği ürünlerinin yerine geçemeyeceği ve performans arttırmak, yarış kazanmak gibi önemli hedefleri olan sporcuların bu başarısının ardında besin desteği değil sağlıklı, dengeli ve disiplinli bir diyet programının olduğu yatmaktadır. Sizin de böyle hedefleriniz var ise önceliğinizi ve en temel ihtiyaçlarınızı sağlıklı beslenmeden yana kullanın