Her anne çocuğunun beslenme çantasını hazırlarken onun sağlıklı büyüyüp gelişmesini ister. Çocukların yanlış beslenme alışkanlıkları sonucu ortaya çıkan sağlık problemlerinin başında obezite gelmektedir. Bunu önlemek için ilk özen göstermemiz gereken konu çocuklarımıza doğru beslenmeyi öğretmektir. Bunun için anne babanın beslenme eğitimi alması ve çocuklarına örnek ebeveynler olması gerekir.
Özellikle çocukluk ve okul çağı dönemi dediğimiz büyüme ve gelişmenin en yüksek olduğu bu dönemde çocuğunuzun beden, zihin ve kemik gelişiminin tam olması sağlanmalıdır. Okul öncesi dönemde aileden etkilenen beslenme alışkanlıkları okul ile birlikte arkadaş, öğretmen gibi kişilerden de etkilenir. Okula yeni başlayan çocuk, evde aileleriyle birlikte yemek yemeye alıştıktan sonra okulda tek başına yemek yerken çok zorluk çeker. Ebeveynlerde çocukları için daha çok hoşuna gideceği yağ ve şeker oranı yüksek gıdaları tercih ederler. Bu beslenme çantası hazırlanırken yapılan ilk yanlış olur. Onun yerine yine rahatlıkla tüketebileceği ancak çocuğunuzun gelişmesine de katkıda bulunacak besinler tercih edilmelidir. Besin tercihi yaparken çocuğunuzun sevdiği besinler olmasına, bir öğünde tüketilebilecek porsiyonda olmasına, saklama koşullarına uygun olmasına ve besinin rahatsız edebilecek akma, kokma özelliklerinin bulunmamasına dikkat edilmelidir. Besin seçimlerinde her öğünde dört besin grubunun (süt ve süt ürünleri; et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagil, fındık, vb; taze sebze ve meyve; tahıllar (ekmek, pirinç, bulgur, bisküvi vb.) beraber tüketilmesi gerekir. Ara öğünde ise daha çok taze veya kuru meyve, kuruyemiş, ev yapımı kurabiye veya poğaça tercih edilmelidir. Çocuğunuzun istemediği bir besin varsa bu besin ödül veya cezaya dayalı yedirilmek yerine çocuğunuza bu besinin gelişimi için ne şekilde ve nasıl önemli olduğu anlatılmalıdır.
Beslenme çantamıza gönül rahatlığı ile ekleyeceğimiz besinler;
– Çocuklarımızın kemik gelişimi için süt ve süt ürünlerinin her öğünde olmasına muhakkak dikkat edilmelidir. Ana öğünde de ara öğünde de çocuklarımız süt, yoğurt, ayran, kefir, cacık seçeneklerinden birini tüketmelidir. Süte şeker koymak yerine, bal veya pekmezle tatlandırılmalıdır.
– Et grubundan seçim yapılacaksa tavuk, köfte veya çeşitli peynir türleri tercih edilmeli, sosis, salam, sucuk gibi şarküteri ürünlerinden uzak durulmalı, yumurtaya mutlaka yer verilmelidir.
– Meyve olarak kabuğu rahat soyulabilecek mandalina, muz, elma tercih edilmeli. Meyvenin kesilip verilmesindense bütün halde tüketilmesi vitamin kaybını önler. Meyve suları tercih edilirken de katkısız, taze meyve suları seçilmelidir. Çocuklar için daha eğlenceli olmak adına taze veya kuru meyveleri süt veya yoğurtla karıştırarak da sunabilirsiniz. Bu şekilde hem süt ve süt ürünlerini hem de meyveleri birlikte tüketmiş olur.
– Çocukların beyin gelişimini destekleyen yumurta, yoğurt, balık, yeşillik, kuru yemiş ve yağlı tohumlar, kırmızı etin beslenmesinde yer almasına özen gösterilmelidir.
– Ceviz, fındık, badem, fıstık gibi kuruyemişler vitamin ve mineral yönünden tam bir hazinedir. Fiziksel aktivitesi çok yüksek olan çocukluk çağında da ölçülü olarak tüketilmesi şiddetle tavsiye edilir. Çocuklarınıza çeşitliliği artırmak ve görsel değişiklik için; kuru meyveler ve badem ya da ceviz ile oluşturulmuş atıştırmalık paketler hazırlayabilirsiniz.
– Evde hazırlanmış peynirli, hindi fümeli, ton balıklı bir sandviç veya bir tost hazırlayıp yanına da havuç ve salatalık çubukları ile renklendirebilirsiniz.
– Çocukluk dönemindeki beslenme alışkanlığının tüm hayatına şekil vereceği bilimsel olarak ispatladığına göre, çocuklarımıza şeker ve şekerli besinler, cips, gazlı içecekler yerine süt, yoğurt, sütlü tatlılar, ekmek arası peynir, taze sıkılmış meyve suları ve kuru meyve tercih etmesi gerektiğini nedenleriyle birlikte öğretelim.
– Tam buğday lavaştan veya evde hazırlayacağınız kepekli undan yapılmış, şarküteri ürünü içermeyen domates, biber, peynir, zeytin, tavuklu pizza yada yumurtalı kanepeler çocukların beslenme çantasına konabilir.
Okul çağı çocukları bu dönemde hayatlarını sonuna kadar devam edecek alışkanlıklar kazanırlar. Bu süreçte verilen eğitim ve beslenme davranışları onları sağlıklı beslenmeye yönlendirip, obeziteden koruyacaktır.