Planlı Gebelikte Beslenme
Organik Gıda Sağlıklı Mı?
24 Eylül 2018
Sonbaharda Kuvvetli Bir Beden ve Zihin
12 Kasım 2018

Güzel annelerim öncelikle her birinizi tebrik ederek başlamak istiyorum yazıma. Her biriniz bir gelecek yetiştirmeye hazırlanıyor ve bunun için belki de hiç bilginiz olmayan bir konu ile ilgili çok fazla bilgi edinmeye çalıştığınız bir süreye girmiş bulunuyorsunuz… Çocuğunuz için şimdiden çalışmalara başladınız ve eminim aklınızda birçok soru var. Neyi doğru yapıp nerelerde hata yaptığınızı en ince detayına kadar hatta kendinizde hiç dikkat etmediğiniz şeylere dair şuan en ince ayrıntısına kadar öğrenmek istiyorsunuz… Tabi ki bebeğinizin sağlık ile Dünya’ ya gelmesi ve onu mutluluk ile kucağınıza almak için…

Ben de bugün sizlere gebelik sürecinizin önemli bir ayağı olan beslenmeden bahsetmek, belki sizi bir nebze rahatlatmak, belki de aklınıza takılan bir takım cevaplandırmakta zorluk yaşadığınız sorular için buradayım. Süreç zorlu, bazen mide bulantılı, bazen çok ağlamalı ama sonu çok keyifli… O yüzden ben de sizi keyiflendirme ve bilgilendirme kısmında rol almak istedim.

Başlangıç olarak gebelik öncesinden ele alalım bu güzel konuyu… Planlı gebelik düşünen anne adaylarının 3 ay öncesinden beslenme alışkanlıklarını düzenlemeye başlaması ve tüm gebelik süreci boyunca bu alışkanlıkları devam ettirmesi büyük önem taşımakta. Bebeğinizin ve sizin ortak ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek doğru depolara gereksinim olunan bir sürece girdiyseniz bunun için doğru beslenme bilgilerine ihtiyacınız var demektir.

Peki bu süreçte nelere dikkat etmek ve değiştirmek gerekmektedir?

Beslenmenizde ilk planlamanız gereken şey ‘Besin Çeşitliliği’ konusu olmalıdır. Bu çeşitlilik sizin bebeğiniz olmadan önce tüm vitamin ve mineralce hazır olmanız demektir. Sağladığınız bu değişim size gebelikte oldukça fazla kolaylık sağlayacak ve mutlu bir gebelik süreci geçirmenize neden olacaktır.

Peki besin çeşitliliği ne demek?

Almanız gereken 4 temel besin grubu bulunmakta. Bunlar; süt ve süt ürünleri, et/yumurta, sebze ve meyveler, ekmek ve tahıllar dan oluşuyor. Tüketecek olduğunuz her ana öğünde bu temel besin grupları içeren bir menü planlamanız hem gebelik öncesi süreç için hem de sağlıklı bir beslenme alışkanlığı adına çok büyük önem taşıyor. Hadi sizinle birkaç örnek menü planlayalım;

  1. Izgara tavuk + yoğurt + çoban salata + haşlanmış patates
  2. Köfte + akdeniz salatası + ayran + tam buğday ekmeği
  3. Kuru fasülye + cacık + yeşil salata + bulgur pilavı

Planlamış olduğum menüler sizlere örnek teşkil edecek dört temel besin grubu içinde barındıran menülerdir. Demir eksikliği, kilo verme ihtiyacı yada var olan bir metabolik hastalığınızda doktorunuz ile iş birliği halinde bu menülerde değişiklik sağlanmalıdır, ancak temel olarak sürecinizde bu doğrultuda ilerlemeniz bizler için çok değerli…

Başka nelere dikkat etmeliyiz?

Ne tükettiğinizi farkında olarak tüm düzeltmeleri yapabilirsiniz. Düzenli tükettiğiniz yiyecekleri bir yere not alın, sık sık atıştırarak mı gününüzü geçiriyorsunuz? Yoksa düzenli saatlerde mi yiyorsunuz? Bunu tespit etmeniz çok önemli. Daha sonra nerelerde yanlış beslenme alışkanlıkları yapıyormuşsunuz örneğin; geç kahvaltı yapıp, öğle yemeğini atlayarak ve bir şeyler atıştırarak bunu akşam yemeğine bağlıyor, 2 ana öğün ve atıştırmalıklar ile günü tamamlıyorsanız biyolojik yapınız olan 3 ana öğün tüketimine başlayın ve kendinizi bir süre kadar gözlemleyin. Bu süreçte başarılı olmadığınızı düşünürseniz de muhakkak bir uzmanda hatalı yeme davranışlarınızı düzeltebilmesi adına destek alın.

Peki gebelik öncesi obez veya hafif şişman grubundaysanız?

Annenin vücut ağırlığı, gebeliğin başlangıcında obezite veya düşük ağırlıktan kaynaklanabilecek komplikasyonları önlemek için ideale yakın olmalıdır. Gebelik döneminde fazla kiloluluk, gestasyonel hipertansiyon ve diyabet gibi birçok risk ile ilişkilidir. Gebelik öncesi dönemde obez olan annelerin bebeklerinde artan makrozomi (bebeğin 4.5 kg üstü doğması) ve çocukluk obezitesi oranları arttırmaktadır. Bu sebeple gebelik planlanırken fazla kilolu veya obez grubundan sağlıklı gruba, hekim ve beslenme uzmanı tarafından geçildikten sonra, gebe kalınması bebeğinizi bu risklerden koruyacaktır.

Diyetisyen Gizem Tümay’ dan Not:

Süreç heyecanlı, stres dolu ama çok keyifli

Bu sürecin tadını sağlığınızı bozmadan çıkartmanız dileğiyle

Bir sonraki serimiz gebelik ve gebe beslenmesi olacak bakalım orada nelere dikkat edeceğiz

Sevgi, mutluluk ve huzurla kalın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir