Tıka Basa Doysam da Tatlıya Yerim Hep Vardır
Gerçekten Aç Mısın?
3 Kasım 2017
5 Adımda Hem Mutluluk Hem Başarı
3 Kasım 2017
Hepsini görüntüle

Bir sinirbilimci olan Dean Burnett ‘Aptal Beyin’ adlı kitabında, yemeğin yakıt olduğunu ve bedenimizin enerjiye ihtiyaç duyduğunda yediğini, duymadığında ise yemediğini söylemiştir. Beynimizin yeme ve iştah konusundaki kontrolü çoğu insanı şaşırtabilir. Bu tam olarak tek yönlü bir ilişki de değildir. Beyin sadece yediğimiz yiyecekleri etkilemez, görünüyor ki yediğimiz yiyeceklerin de beynimizin çalışma şekli üstünde kayda değer bir etkisi var. İnsan beyni, beden söz konusu olduğunda aşırı talepkar bir organdır.

Mideyi düşünelim, pek çok insan yeterince yediğinde ‘doydum’ der. Tüketilen besinin bedende vardığı ilk ana bölüm burasıdır. Siz doldurdukça mide genişler ve midedeki sinirler beyne iştahı bastırması ve yemeyi durdurması için sinyaller gönderir. Yemek yerine içtiğiniz kilo verdirici milkshake’ lerin çalışma mantığı da budur. Milkshake mideyi hızla doldurup genişleten yoğun maddeler içerir ve siz onu kekler ve turtalarla doldurmadan beyne ‘doldum’ mesajı göndermesini sağlar.

Tatlıya her zaman yerin olduğunu fark ettiniz mi? Biraz önce bir sürü yemek yemiş olabilirsiniz ama yine de çikolatalı kekin ya da üç kaşık dondurma eklenmiş tatlının hakkından gelebilirsiniz.

Nasıl? Mideniz doluysa daha fazlasını yemek fiziksel olarak nasıl mümkün olabilir?

  • Bu; büyük oranda beyninizin idari bir karar alarak hala yerin olduğu sonucuna varmasından kaynaklanır. Tatlıların tadı beynin tanıdığı ve istediği belirgin bir ödüldür ve beyin ‘burada yer yok’ diyen mideyi yok sayar. Deneyimlerimizden öğrendiğimiz bağlantılar, konu yeme olunca son derece güçlüdür. Beyin yiyecek ile ilgili neredeyse her konuda araya girer.

Ancak yemek hayatımızın en büyük zevklerinden biridir…

Dean Burnett ‘Aptal Beyin’ adlı kitabından alıntı yapılmıştır.