Binge Eating (Tıkınırcasına Yeme Sendromu) Nedir?
Yeni Yıl Gelirken
30 Aralık 2017
Neden Olmasın ?
2 Şubat 2018

‘Dün gece ekstradan 2000 kkal tükettim, bugün tüm gün 500 kkal tüketsem bir de spor yapsam yağdan kilo almam değil mi?

Şuan kendimden çok utanıyorum ve hayal kırıklığına uğradım, yapabileceğime inanmıyorum’ Tıkınırcasına yeme sendromu tipik örnekleri…

Hepimizin bazen mide kapasitemizin çok üstünde yemek yiyip, o esnada bundan hoşnut olup daha sonra pişmanlık yaşadığımız oluyordur. Peki ‘binge eating’ tam olarak nedir?

 

Aşırı Yeme; kısa bir süre içinde kontrol edilemez, zorlayıcı hatta duygusal yeme ataklarıdır; aç olunmamasına rağmen sık sık yemek yenilen ve daha sonra bir suçluluk ya da pişmanlık duygusu ile kendini gösteren bir durumdur.

 

İnsanları aşırı miktarda yemek yemeye teşvik eden birçok durum vardır ve bu davranışı bir kişinin fazla kilolu veya obez olmasına neden olabilir. Aşağıda birkaç durumu paylaştım, ve bu durumlarda iseniz neler yapabileceğinizi açıkladım.

Hangi durumlar sizi aşırı yemeye itebilir ve bu durumu aşıp nasıl üstesinden gelebilirsiniz?

NEGATİF DURUMLAR:

Patronuz tarafından azarlanıyor, eşiniz / arkadaşınızla kavga ediyor ya da korkunç bir gün geçiriyorsunuz.

Stres, Depresyon ve Yorgunluk yeme eylemi ile oldukça ilişkili. Biz stresli, depresyonda veya hatta kızgınken, birçok kez kendimizi sakinleştirmek ve durumumuzdan kaçmak için yiyecek arıyoruz. Yemek, bizim için adeta rahatlatıcı bir ajan gibi…

Ne yapmalıyım?

Kendinizi sakinleştirmek için başka dikkat dağıtıcı bulmaya çalışın. Güvendiğiniz arkadaşlarınızı arayın ve onlarla zihin haliniz hakkında konuşun. Yardımlarını isteyin. Onlar sizi anlayacak ve daha iyi hissetmenize yardımcı olacaklardır. Birisiyle konuşmak her zaman yardımcı olur.

 

Sizi strese sokacak şeyleri değil ilham veren şeyleri etrafınızda barındırın, örneğin sosyal medyada kıskandığınız bir arkadaşınız varsa, onu görmekten rahatsız oluyorsanız onu arkadaşlıktan çıkarın ve bu tarz size rahatsızlık verecek kaynaklardan uzak durun

 

 

TOPLUM BASKISI VE DİĞER SOSYAL FAKTÖRLER:

Görünüşünüz ile ilgili sürekli eleştiren toplumsal baskıcılara maruz kalıyorsunuz…

Bazen acımasız eleştirilere maruz kaldığınızı düşünüyor ve bu baskılara isyan ederek tepki gösterip daha da fazla yemeye başlıyorsunuz.

Yapmanız gerekenler: Bu eleştirilerin sizi isyancı bir hale dönüştürmesi yerine motive etmek için kullanın. Size inanmayan ya da durumunuzu anlamayacak olumsuz insanlardan uzak durun, o insanlar sizi sadece aşağı çekeceklerdir. Sizin ihtiyacınız olan şey daha yüksek motivasyon.

İnsanlara gelince, her durumda bir şeyler söylemek zorundalar. Kilo verince, aşırı kilolu olduğumu eleştiren eski insanlar, “Çok sıska gözüküyorsun, sağlıksız duruyor artık kilo verme” demeye başlarlar. Evet millet! Kilo vermek istiyorsanız, kendiniz ve kendi iyiliğiniz için yapın. Kendinize inanın ve yalnızca size inanan insanlara güvenin,  hepimiz bu insanları tanıyacak kadar akıllıyız.

YEMEĞE DİKKAT EDECEK DURUMLAR

En sevdiğiniz TV programını izlerken, bir arkadaşınızla sohbet ederken ya da dizüstü bilgisayarınızda çalışırken yemek yiyor veya atıştırıyorsunuz…

Dikkatimizi dağıttığımızda, düşünmeden yiyoruz ve daha fazla porsiyonlarda yemek yiyoruz. Aslında, ne yediğimizin farkında değiliz. Normal bir insanın bir film izlerken patlamış mısır kovasının tamamını ekstra büyük bir kola ile birlikte nasıl yediğini merak ettiniz mi???

 

Ne yapmalısınız: Yemeğinize dikkat edin ve ne yediğinizin farkında olun. Hareket halindeyken veya bir durum sizin dikkatinizi dağıttığında asla yemeyin. Düşüncelerinizi yönetmeye çalışın. Çalışırken ya da tv karşısında yemek yemek isterseniz de, atıştırmalık yapacağınız şeyi küçük bir porsiyon olarak ayırın ve tüm gece yalnızca o kadarını yiyin.

EN SEVDİĞİN YEMEK PİŞİYOR…

En sevdiğimiz yemek piştiğinde daha çok yemek yeriz. Bu yemek bir de evde pişiyorsa işte o zaman tam bir aç gözlü oluruz… her şeyi yarıda bırakıp yarın bir daha başlarım diye düşünüyor olabiliriz…

Açıkçası, ‘En Sevdiğin Yemek’ ler son bulmayacak. Bugün bir tane en sevdiğin yiyecek var, yarın başka bir yiyecek daha olacak. Odağını kaybetmemen gerek…

Ne yapmalısınız: Doğru olanı yiyin, normal yeme miktarınız ve ölçünüz ne ise onu yiyin, fazlalıklar yalnızca size daha sonra sorun yaratacaktır (mideniz isyan edecek ve nasıl olduğunu çok iyi bilirsiniz). Gerçekten daha fazla yemek istiyorsanız, bir süre sonra da alabilirsiniz, ama kesinlikle hemen ikinci tabağa geçmemelisiniz. Cazip gelen şeyleri kontrol etmeyi öğrenin

AİLE VE ARKADAŞLARLA YEMEK

Buluşmaların amacı; Sosyalleşme mi? Tıka basa yemek mi?  Arkadaşlarınızla ve ailenizle kaliteli zaman geçirmek için sabırsızlanıyorsunuz ve bu da iyi yemek yeme anlamına geliyor. Akşam yemeği, kendinizi yiyeceklerle tıka basa doldurana kadar bitmiyor. Bazen sadece artıkları bitirmek için bile aşırı yeme eğilimindeyiz (kültürel olarak o tabaktakiler bitecek mantığı ile eğitilmedik mi?!)

Ne yapmalısınız: Küçük porsiyon yiyecek sipariş edin. Arkadaşlarınızla birlikte olduğunuzda (özellikle de ev sahibi olduğunuzda) bu mümkün olmayabilir, ancak aileyle kesinlikle yapabilirsiniz

Eğer daha fazla yiyecek sipariş etmeniz gerekiyorsa (arkadaşlarınızla birlikte olunursa), biriyle bölüşün, kendinize yemek ortağı bulun ve payınıza düşeni alın.

EKSİKSİZ DİYET:

Şimdi ben diyete giriyorum hamur işleri, pizza, kek, tatlılar ı bir lokma bile almak yok!! Onun yerine bol bol acılı kabak çorbası, detoks suları veya diğer tatsız ‘sağlıklı yiyecekler’ tüketerek bu işi kesin başaracağım…

Piyasada mevcut olan her çeşit diyet planı var. Kilo vermek çaresizlik içinde olan bizlere en umut verici görünen seçenek. Tüm bu diyet planları, diyetimizde gerçekten çok sevdiğimiz yiyecekleri sınırlar veya hatta ortadan kaldırır. Bu, aslında sevdiğimiz şeye özlem duymamıza neden oluyor.

Bu yüzden fırsatı bulduğumuz zaman, sevdiğimiz gıdalarla kendimizi ödüllendiriyoruz.

Ne yapmalısınız: Doğru yemeyi öğrenin. Yemek yememek veya çok katı diyetler uygulamak kendinize işkence yapmaktan başka bir şey değildir, sağlık konusunu tartışmıyorum bile… İstediğiniz her şeyi yemelisiniz, ancak doğru yemeyi öğrenince. Bunun için doğru bir uzmandan kesinlikle yardım almanızı öneririm.

YEMEK PARTİSİ VEYA GÜNLER

Partiler ya da buluşmalar yemek yemeğe bir davettir adeta.  Bazılarımız sırf orada daha fazla yemek adına ya da vicdan azabını bir nebze azaltmak adına bir önceki öğünü atlıyoruz, ama üzülerek söylemeliyim ki bu iyi bir yöntem değil…

Ne yapmalısınız: Bu tarz davetlerde iken yiyeceğiniz çeşitleri aklınızda önceden planlayın ve kendinize sadık kalın. Yavaş ve tutarlı yiyin. Bir defaya mahsus yapılan kaçamakların size çok zarar vermeyeceğini (15 günde bir kez gayet iyi) hatırlayın, ancak aranızda düzenli bir ilişki olmasına da izin vermeyin.

Baktınız durduramıyorsunuz, yeterli gelmedi ve hâlâ yemek yemeyi arzu ediyorsanız, bilinçli olarak yapın yani demek istediğim, bir dilim keki yemeye özlem duyuyorsanız, yemeye devam edin, ancak yarattığı arzusunu tam olarak karşılamak istiyorsanız kendinizi suçlamadan yiyin ve tadını çıkarın. Bu bahsettiğim şeyi başarırsanız, tıka basan yeme sendromundan, suç işlemiş olma durumundan kurtulursunuz. Sonrasında bırakmadan ve kendinizi hiçbir şey için suçlamadan kaldığınız yerden devam edebilirsiniz

Gelecekteki şiddetli yeme eylemlerinden kaçınmak için yapabileceğiniz bazı düzeltici eylemler

  1. Aşırı tükettiğiniz yiyecekleri evde saklamayın. Tıkınırcasına yeme durumunu atlatamıyorsan git ve al, 9 defa belki gidersin ama 10. kez bu eylemi çoktan azaltmış olacaksın
  2. Aç hissettiğinizde önce su için, çoğunlukla susuzluk, açlık sinyali ile kendini gösterir
  3. Atakları hissettiğinizde kendinize en son ne zaman yemek yediğinizi sorun: Bunu yemem gerekiyor mu? Bunu yemeden gidebilir miyim? Bir sonraki yemeğime kadar bunu yemeden bekleyebilir miyim? Bu soruları cevaplandırmaktan kaçınmayın
  4. Evde / ofiste sağlıklı aperitifler tutun. Sağlıksızları kesinlikle bir yerde stoklamayın. Sağlıklı atıştırmalıkları yemeyi alışkanlık hale getirin
  5. Dikkatiniz dağınıkken bir şey yemeyin ve yiyeceklerden uzak durun.
  6. Kendinize bir hobi edinerek zaman ayırın, ve kendinizi meşgul edin. Zaman geçişlerinde yiyecek yememeye özen gösterin

Hazırsanız artık başlayabilirsiniz…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir