Mevsimsel Duygulanım Bozukluğu
Yaşam Kaynağı Nefes
22 Mart 2018
Diyet ve Psikoloji
2 Temmuz 2018
Hepsini görüntüle

Dışarıda mis gibi taze bir hava var ve siz kendinizi yorgun/bitkin ve uykusuz bir halde mi hissediyorsunuz? Mevsim geçişlerinde, bahar yorgunluğu/depresyonu sıklıkla rastladığımız, aynı zamanda yaşadığınız bu durumun belki de tam olarak kendisidir.
İnsanlar arasında daha çok bahar yorgunluğu olarak bilinen asıl adı mevsimsel duygulanım bozukluğu (seasonal affective disorder= SAD) olan her yılın aynı zamanlarında tekrar eden bir depresyon türüdür.  

Bahar depresyonu nasıl gelişir ve ortaya çıkar?
Bahar depresyonu genellikle depresyon belirtileriyle oldukça benzerdir. Kişilerin yetersiz gün ışığı alması sebebiyle beyinde bazı kimyasal maddelerin düzeylerini ve dağılımlarını bozar.
Çoğu durumda bahar depresyonun belirtileri sonbaharın ortalarında başlayarak kış aylarının ortalarına kadar devam eder ve ilkbahar ve yaz aylarında tamamen ortadan kalkar. Ancak bazı kişilerde bunun tam tersi bir durum görülür. Belirtiler ilkbaharda başlayarak yazın ortalarına kadar devam eder. Her iki durumda da belirtiler hafif başlar ve mevsim ilerledikçe daha şiddetli hale gelebilir.
İlkbahar başlangıçlı depresyon belirtilerinden bazıları şunlardır;
Kaygı, uykusuzluk, sinirlilik, iştahsızlık, kilo kaybı, halsizlik gibi..

İlkbahar başlangıçlı depresyon belirtilerinden bazıları şunlardır;

Kaygı, uykusuzluk, sinirlilik, iştahsızlık, kilo kaybı, halsizlik gibi..

Belirtileri nelerdir?
Halsizlik, kolay yorulma, isteksizlik, dikkat kaybı, iştah ve uyku düzeninde değişiklikler en sık rastlanan belirtilerdir. Kış depresyonunda içe kapanma daha sıkken bahar depresyonunda huzursuzluk ve agresyon daha sık görülür.
Kişinin dikkatini toplayamaması ve unutkanlığı sebebiyle iş performansı düşer, isteksizliği ve yapacak gücü bulamaması nedeniyle sorumlulukları aksamaya başlar.
Kimi zaman depresyon çeşitli kas ağrıları, baş ağrıları, kabızlık, bulantı, cinsel isteksizlik gibi bedensel yakınmalara da yol açar.

Ne gibi önlemler alınabilir?
Açık havada gün ışığında yapılan kısa egzersizler ve yürüyüşler en etkili korunma yöntemidir. Düzenli beslenme, düzenli uyku saatleri de koruma da etkilidir.
Düzenli uyumaya dikkat etmek, vitaminlerden zengin bir beslenme düzenini korumak, hafif egzersizler yapmak, gün ışığından yeterince faydalanmak kişinin gerek bahar depresyonunda görülen halsizlik bitkinlikten, gerekse normal gündelik hayattaki yorgunluktan kurtulmak için uygulaması gereken ana kurallardır.

Yukarıda saydığımız belirtilerin süresi birkaç haftayı buluyorsa “bahardandır, geçer” demek yerine yılın diğer zamanlarında gözlemlenen depresyonlar gibi alanında uzman bir kişiden destek almak/ tedaviye başvurmak oldukça önemlidir.

Serenay Orakçı
Psikolog

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir