Yaşam Kaynağı Nefes
Aşkın Psikolojisi
13 Şubat 2018
Mevsimsel Duygulanım Bozukluğu
2 Nisan 2018
Hepsini görüntüle

Nefes, insanın kendine olan yolculuğunda rehber görevi görür. Nefes almak doğal bir dürtüdür ve farkında olmadan nefes aldığımızda doğru nefesin ne olduğunu unuturuz. Nefes almak havanın akciğerlere oksijen alıp verme işlemidir. Solunum sisteminin görevi vücudun gereksinimine göre dış ortamla gaz alışverişini sağlamak, dolaşım sistemi aracılığıyla da solunumu düzenlemektir. Gaz değişimi, akciğer alveolleri ve akciğer kılcal damarlarındaki kan arasında gazların pasif difüzyonuyla meydana gelir. Kandaki çözünmüş gazlar, kalbin kanı pompalamasıyla dolaşım sistemi yoluyla tüm vücuda yayılır. Karbondioksitin atılımına ek olarak nefes almayla vücuttan su da atılır. Bilim insanları verilen nefesteki maddelerin kişiye özel olduğunu ve “nefes izi”nin parmak izi gibi kullanabileceğini söylüyor. (Esra Eray)

Her gün aldığımız toksinlerin %70’i vücudumuzdan nefes ile dışarı atılıyor. Derin nefes ise vücudun toksinleri yok etme hızını artıyor. Hücrelerin yaşam kalitesini de belirleyen nefes, vücudumuza ve organlarımıza yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli oksijen ihtiyacını sağlıyor. Sağlığımızın kalitesi hücrelerimizin kalitesine bağlıysa, sağlığımız için önceliğimiz nefes alıp verme olmalıdır.

Doğru nefes tekniği kullanırsanız, nefes alma kapasitenizi %80’e çıkartabilirsiniz. Çoğu insanın kaburga nefesi aldığını ve akciğerlerin sadece üst lobunu kullandığını bu yüzdenin de 30 olduğunu düşünürsek, doğru nefes almayı öğrenmemizin sağlığımız açısından çok önemli olduğunu anlayabiliriz.

Nefes ile birlikte duygu durumunuzu fark edebilir, zorluklar karşısında bedeninizin buna nasıl tepki verdiğini bulabilirsiniz. Fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak etkileriyle tanışabilirsiniz.

Günlük hayatta hayatta kalma, varolma, geçinme telaşı, iş stresi, trafik yoğunluğu ve çevre faktörleriyle nefesimizin nasıl olduğunun farkında bile değiliz. Acaba doğru nefesi biliyor muyuz ? Nefesi gözlemleyip aynı zamanda rahatlayabileceğimizi biliyor muyuz ?

Doğru nefesin ne olduğunu öğrenmeye ve nefesinizi kontrol etmeye ne dersiniz ?

Önce doğru nefesin ne olduğuna bakalım

Bize solunumu doğru ve aktif kılabilmemiz için verilmiş olan kas veya kas grubumuzu kullanmamız gerekmektedir. Diyafram kasımızı etkin ve etkili kullanabilmemiz için nefesimizi burnumuzdan alıp vermemiz gerekiyor.

Nefes alırken burun deliklerinden geçen hava ısınarak akciğerlere gider ve akciğerlerden ısınarak gelen hava soğumuş olan burun deliklerini, burundan çıkarken ısıtır. Burun deliklerindeki kıllar ve mukoza havadaki tozların akciğerlere gitmesine engel olur. Bu yüzden nefes daima burundan alınıp verilmelidir. Burnumuzu ve ağzımızı gerçek işlevleri dışında kullanmak, onları yanlış kullanmak anlamına gelir. Burun nefes alıp vermek, ağız ise yemek yemek için kullanılır. Burun kökünde bulunan sinir uçlarının hava aile temas etmesi, sinir sistemini beyin yoluyla olumlu etkiler ve bedende huzur ve rahatlık hissi uyandırır.

 

 

Nefes kontrol zamanı

  • Oturduğunuz yerde omurganızı dik bir konuma getirin, arkanıza yaslanın.
  • Bir eliniz göğüs üzerinde, diğeri karnınızda olsun.
  • Arkanıza yaslanıp, nefes alış-verişini rahat bırakıp sadece gözlemlemeye başlayın.
  • Burnunuzdan aldığınız nefesi yine burnunuzdan verdiğinizi fark etmeye çalışın.
  • Göğsünüzü değil, karnınızı şişirmeye odaklanın.
  • Burundan aldığınız her nefesle karnınızın yukarı doğru yükseldiğini, burnunuzdan verdiğiniz nefesle karnınızın aşağıya doğru indiğini gözlemleyin.
  • Her nefes alış-verişi doğal, rahat ve sakin olsun. İyice derinleşmek isterseniz 10 dakika kendinizle kalabilirsiniz. Zihninize gelen düşünceleri ve gözünüzün önüne gelen görüntüleri rahat bırakın…

Not: Eğer oturarak yaptığınız bu nefes kontrolü sonrası tam olarak nefesinizi fark edemediğinizi düşünüyorsanız aynı adımlarla birlikte bir yere yatarak da yapabilirsiniz.

 

Peki sizin nefesiniz nasıl? Sık ve hızlı nefes mi alıyorsunuz? Göğsünüzü şişiriyor musunuz? Derin nefes alıp verebiliyor musunuz? Nefes farkındalığı beden farkındalığını sağlarken zihin farkındalığı da yaratır. Gün içinde kendinizi stresli hissettiğinizde nefes kontrolü yapararak zihin ve beden rahatlığına kavuşabilirsiniz.

Değiştirdiğiniz nefes alıp verme alışkanlığıyla, yaşamınızın kalitesini de değiştirirsiniz. Fiziksel olarak beden daha canlı, dinamik, dengeli, güçlü ve enerjik hale gelir. Hücre yenilenmesi hızlanır ve bağışıklık sistemi güçlenir. Doğal bir detoks görevi görür ve tüm bunların sonucunda fiziksel rahatsızlıklarda iyileşmeler gözlenir.

Zihinsel ve duygusal olarak korku, kaygı, endişe, suçluluk ve güvensizlik hissedilen durumlarda nefes sayesinde sakinleşebilirsiniz. Negatif düşünce sisteminden pozitif düşünce sistemine geçişi sağlar ve stres gibi duygulardan arınmada etkilidir.

Bir sonraki yazımda da günlük hayatta yapabileceğiniz pratik nefes çalışmalarını sizlerle paylaşacağım.

Mutlu bir yaşam için doğru nefes alın ve verin 🙂

Deneyimleriniz ve paylaşmak istekleriniz için; gunesaras@okuantum.net

Sevgiyle,

Her yazıya bir söz;

“Derin bir nefes al, maviden…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir