Hangi Kişilikler Diyette Daha Başarılı?
Yılbaşında Ne Yemeliyim?
30 Aralık 2017
Diyet Yapmadan Mutfağında Küçük Dokunuşlar ile Forma Girebilirsin
22 Ocak 2018

Davranışlarımız kişilik yapımızı belirler, davranışları değiştirmek oldukça zordur; ancak kişilik tiplerinin sağlıklı beslenmede önemi çok büyüktür.

Bugün diyet yapan kişileri kategorilendirdim. Bakalım kendini bunlardan birine koyabilecek misin?

Kısa dönemde büyük sonuçlar almayı hedefleyen aceleciler, diyeti ve kilo verme sürecini rekabet haline getirenler, bir hafta kilo veremeyince pes edenler, bir engelle karşılaştığında motivasyonunu düşürenler ve sakin, sabırlı, rekabetçi olmayan kişiler şeklinde bir sıralama yaptım.

Bunlardan birine giriyorsan yazının devamını okumadan önce not al.

Şimdi ise geldik can alıcı noktaya;

Diyetleri süresince ve sonrasında başarılı olan kişilerin kişilik analizleri…

  • Hangi kişiliklerde diyet sürdürülebilir oluyor ve daha sonrasında korunumu sağlanıyor?

Bunları okuduktan sonra kendinde birkaç eksik yakalarsan muhakkak not et ve HEMEN değişime başla

Kararlılar:

Diyet yapmak her ne kadar yeme şekli üzerine bir davranış değişikliği gibi görünse de temelinde zihinsel uyum ve odaklanma durumudur. Eğer bu yeni duruma yeterince kararlı ve odaklanarak başlarsan, başarıya ulaşmak bir o kadar kolay ve zahmetsiz olur. Diyette kararlı ve daha azimli olan kişilerin diyeti sürdürülebilirliği daha fazla…

Motivasyonu Yüksek ve Enerjik Kişiler:

Kararını verdin ve sağlıklı yaşam adına beslenme alışkanlıklarını gözden geçirip, daha sağlıklı alışkanlıklar kazanmaya kararlısın.

Bu durumda girmiş olduğun yolda seni motive edici bir takım adımlar olmalı, diyetisyenin ile yapacağın rutin görüşmeler bu aşamada çok önemli, seni daha sağlıklı beslenme alışkanlıklarına yönlendirirken keyif alacağın noktaları yakalar ve hayatına modifiye eder.

Yapılan araştırmaların sonucu diyete yüksek motive ile başlayanların çok daha hızlı sonuç aldıklarını gösteriyor. Kişilik gereği yüksek enerjili kişilerde de diyete devamlılık daha fazla oluyor.

Sabırlı Olanlar:

Sağlıklı zayıflamanın temel taşı uzun vadeli kayıp hedefinden geçiyor. Yaş, cinsiyet ve yaşam tarzın kilo verme hızını belirleyen noktalardır, beslenme programını planlarken hedefler belirlenmeli ve uzun vadeli bir yola çıkılacaksa bir kaç aşamadan oluşan bir plan yapılmalıdır.

Bu noktada ise gerçekçi hedefler konulması ve kişinin biraz sabır göstermesi tüm kitli kapıları açıyor

Hazır Olanlar ve Kendi İsteyenler:

Bir diyet programına başlarken ilk önce kişinin kendisine, doğru zaman olup olmadığını sorması gerekir. Belki de diyete başlamak için yeterince hazır değilsindir ve bu en sık karşılaşılan durumlardan biridir, ilk önce uygun koşulları yaratmalısın.

Bu sürece kendi isteğin ile başlamak ise en önemlisi…

Değişime direnç gösteren, sabırsız, ön yargılı, ya hep ya hiç karakterler, çabuk demorilize olan, mükemmeliyetçi bireyler bu yolda daha zorlanmakta. Fakat istedikten sonra değiştirilemeyecek veya revize edilemeyecek hiç bir alışkanlık yoktur. Unutma önce SEN

Stressiz Bir Yaşamı Seçenler:

İşte bu faktör bilimsel verileriyle ortada, seni sadece bu yolda değil başarıya ulaşmak için atacağın neredeyse her yolda sonuca götüren bir etmen

Stres faktörü bu değişimi en çok etkileyen dış faktördür, biliyorum onunla da olmuyor, onsuz da ama bil ki; az stres motive edici, çok ve kontrolsüz stres ise başarısızlık getiriyor. Bunu yönetmeyi öğrenirsen önünde durabilecek kimse yok demektir

Bir an önce stres faktörlerini yok edici şeyler üretmeye başla ve harekete geç… Başarının arkadan koşarak gelişine sen bile şaşıracaksın

Vazgeçmeyenler:

 

Diyetler zaman zaman başlanıyor ve en ufak bir kaçırma olduğunda bu durum yine yapamadım, irademe sahip olamadım düşüncesine sokup diyeti bıraktırabiliyor

işte burada vazgeçmeyen ve ne yaparak telafi edebilirim diyen kazanıyor. Bırakmak yerine belki daha fazla hareket edip ya da bir sonraki öğünde porsiyon sınırlamasına giderek bu durumu telafi edebilir ve yoluna devam edebilirsin.

Kontrol ve değişim senin elinde…

Yüksek iradeliler:

Kaçamaklar diyetin olmazsa olmazlarıdır; fakat bunun bir kontrol noktası olmalı, sürece çok zarar vermeden uygun porsiyonlarda ve uygun zamanlarda olduğu sürece kesinlikle kabul edilebilir.

Olay sıklıkta gizli… kaçamak yapmak motivasyonu düşürmekte ve başarıyı azaltmakta diye bir kural kesinlikle yok.

Burada kaçamağa yaklaştığın bakış açısı önemli, kaçamağını uygun porsiyon ve sıklığa bağlı kalarak yaparsan bu konuyla ilgili vicdan azabı yaşamana ve ‘diyet yapamıyorum’ psikolojisine girmene hiç gerek yok.

Diyette yüksek irade; yiyecekleri reddetme değildir, ölçülü alıp devamını getirmeme yetisine sahip olabilmektir.

Artık başarı için bakış açıları ve bir çok yaklaşım var elinde…

Sürdürülebilir yaşam tarzına ve beslenme alışkanlıklarına hazırsın, gün başlaman için seni bekliyor…

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir