Kas Dismorfisi (Bigoreksiya) Nedir?
Amino Asit İçeriği Yüksek Gıdalar Nelerdir?
27 Nisan 2018
Sporda Protein
4 Eylül 2018

BİGOREKSİYA;

“Öncelikle erkekleri etkileyen zihinsel bir bozukluk, kas dokusunun eksikliği ile ilgili obsesyonlar ile karakterize, sıklıkla anabolik steroidlerin kullanımı, kompulsif egzersizlerle ortaya çıkan bir hastalıktır.

Gün içinde çok fazla kaslı insan ile karşılaşıyorsunuz, ancak bu terimi ilk defa duyuyor olabilirsiniz… Araştırmalar; spor salonundaki 10 erkeğin 1’inin kas dismorfizminden muzdarip olduğunu gösteriyor.

GELİŞİMİ

Birincisi, insanların başa çıkamadığını hissettikleri veya dünyanın güvensiz olduğunu gösteren travmatik olayların varlığıdır. Kas kütlesi ile kuvvet arasındaki korelasyon göz önüne alındığında, bireylerin güvenlikle kaslılığı eşitleyebilecekleri anlaşılabilmektedir.

İkincisi, kaslı olmak ve üreme başarısı arasında bir bağlantı olduğu ileri sürülmüştür. Bireyler kasların erkeklik durumunun göstergesi veya eşlerin ve yavruların güvenliğini sağlamak için gerekli olduğu düşüncesine sahiptir.

Kas Dismorfizmi Olan Kişilerin Özellikleri

 

Spor salonunda günde 3 saatten fazla zaman geçirmesi

Ağırlık egzersizleri üzerinde çok az kontrol sahibi olduklarına inanma

Kassızlık endişeleri nedeniyle sosyal faaliyetlerden, insanlardan kaçınma

Vücutlarını sürekli kontrol etmek ve bedenlerini saklamak için bol giysiler giymek gibi vücutlarını kamufle etmeleri

 

Özellikle bigoreksik vakalarda sıklıkla anabolik streroid kullanımı yaygın olup sağlık açısından bu riskleri taşımaktadır;

Kalp krizi

Karaciğer Enzim Fonksiyon Bozukluğu

Hormonal Bozukluklar

Psikiyatrik Problemler

Testesteron Üretiminin Azalma veya Durması….

Kas dismorfisi olan ve olmayan kişiler arasındaki farklar

Literatürde, kas dismorfisi olan ve olmayan kişiler arasındaki farklılıkları inceleyen araştırmalar doğrultusunda net bir yanıt yoktur ancak genel olarak kas dismorfisi olan kişiler vücut geliştirme egzersizleri yaparlar ve bu nedenle diğer birçok grupla karşılaştırıldığında, yağsız vücut kütlesi daha yüksektir. Vücut imajı ile ilgili algılara bakıldığında kas dismorfisi olan bireylerin olmayan bireylere kıyasla vücutlarından daha az memnun oldukları görülmektedir. Ayrıca dış görünüşe daha fazla yatırım yaptıklarını bildirmişlerdir. Son olarak, kas dismorfizmi olan kişiler, diğer bireylerle karşılaştırıldığında, antrenmanlarını aksattıkları zamanda anksiyete yaşarlar ve yaşam kalitesini düşürürler.

 

Psikososyal değişkenlerle ilgili olarak, kas dismorfisi olan kişiler, yeme bozukluğu, duygu durum bozukluğu, anksiyete, madde kullanımı veya vücut dismorfik bozuklukları dahil olmak üzere eş zamanlı veya geçmişte bir psikiyatrik tanı alma eğilimindedir ve intihar girişiminde bulunmuş olabilirler.

Diyetisyen Gizem Tümay’ dan Not

Dismorfi, bugünün erkeklerini ilgilendiren bir konu ve oldukça sık rastlanan gerçek bir PROBLEM.

Erkekler kendilerini rahat hissetmiyor, bir şekilde kas dokusunu daha fazla arttırarak kendilerini daha rahat hissedecekleine ve özgüvenlerinin daha fazla artacağına inanıyorlar. Bunun tedavi edilmesi, sağlıklı yaşama yönlendirilmesi, bilincin doğru şekilde yönetilmesi gerekmektedir. Toplum olarak bu insanlara imrenmek veya görmemezlikten gelmek yerine bunun bir problem olduğunu bilmek ve doğru yönlendirmeleri yapmak gerekmektedir.

Bigoreksiya ve bigoreksik kişiler ile ilgili daha fazla bilgi edinmek adına sizleri bu video ya yönlendiriyorum

https://www.youtube.com/watch?time_continue=10&v=pSzzWttdFuU

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir